Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowanie budyniu ryżowego to doskonały sposób na zużycie ryżu, który np. ugotowaliśmy na obiad i sporo zostało.

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

Składniki:

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

Budyń ryżowy

Frużelina gruszkowa

  • 250 g gruszek
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • duża szczypta chili

Sposób przygotowania:

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową

ETAP 1:

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową
Ryż blendujemy z mlekiem i wanilią, słodzimy.

Ryż umieszczamy w malakserze, dodajemy mleko i ziarenka wanilii. Miksujemy kilka minut, do utworzenia "papki", słodzimy do smaku i przekładamy do miseczek/pucharków.

ETAP 2:

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową
Z gruszek i pozostałych składników przygotowujemy frużelinę

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i utworzy sok.

Część utworzonego soku odlewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.

Skrobię mieszamy z 1 łyżką wody i wlewamy do gruszek cały czas mieszając, gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.

ETAP 3:

Budyń ryżowy z frużeliną gruszkową
Frużelinę mieszamy z chili, wykładamy na wierzch budyniu

Do gotowej frużeliny dodajemy chili i ponownie mieszamy.

Wykładamy na wcześniej przygotowany budyń.