Sposób przygotowania:
Budyń ryżowy z frużeliną gruszkowąETAP 1:
Ryż umieszczamy w malakserze, dodajemy mleko i ziarenka wanilii. Miksujemy kilka minut, do utworzenia "papki", słodzimy do smaku i przekładamy do miseczek/pucharków.
ETAP 2:
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści i utworzy sok.
Część utworzonego soku odlewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Skrobię mieszamy z 1 łyżką wody i wlewamy do gruszek cały czas mieszając, gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.
ETAP 3:
Do gotowej frużeliny dodajemy chili i ponownie mieszamy.
Wykładamy na wcześniej przygotowany budyń.