mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Budyniowe babeczki z nutą pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Prosty i szybki deser. A jaki dobry i pachnący pomarańczą :-)

Budyniowe babeczki z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowe babeczki z nutą pomarańczy

 

  • 9 babeczek kruchych
  • 1 mandarynka duża
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 9 gron winogrona białego
  • 2 kostki czekolady gorzkiej 60 %

 

Sposób przygotowania:

Budyniowe babeczki z nutą pomarańczy
Mleko zagotowuję w garnku. Wcześniej odlewam ½ szklanki mleka i rozrabiam w nim budyń. Dodaję skórkę pomarańczową. Do gotującego mleka wlewam budyń i energicznie mieszam. Jak przestygnie trochę wlewam do każdej babeczki. Mandarynkę obieram, dzielę na cząstki, obieram z błonek i układam na każdej babeczce. Dodaję po jednym gronie winogrona i kawałku czekolady.
Budyniowe babeczki z nutą pomarańczy
Gotowe babeczki kruche idealne do nadziewania
Budyniowe babeczki z nutą pomarańczy
Budyń śmietankowy ugotowany z pomarańczową skórką
Budyniowe babeczki z nutą pomarańczy
Babeczki nadziane budyniem z nutą pomarańczy
Budyniowe babeczki z nutą pomarańczy
Mandarynki obrane z błonek i dodane do nadzienia budyniowego