lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Budyniowe ciastka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Na dziś polecam pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu waniliowego w kolorowym cukrze. Zamierzam je zrobić na Boże Narodzenie jako pyszny dodatek dla dzieci :)

Budyniowe ciastka Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Budyniowe ciastka

Składniki:

Dodatkowo

  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka galaretki czerwonej
  • 1 łyżka galaretki niebieskiej
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Budyniowe ciastka

Wykonanie:

Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw), wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy. Wlałam rozpuszczoną margarynę z mlekiem, wbiłam żółtka.

Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto.

Wałkowałam i foremką " ludzik" wycinałam ciasteczka. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia kładłam ludziki. Piekłam 15 minut w 170 stopniach.

Jeszcze ciepłe obtaczałam w przygotowanej galaretce z cukrem.

Budyniowe ciastka
Do misy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiałam ją najpierw).
Budyniowe ciastka
Wsypałam cukier, dodałam budyń waniliowy.
Budyniowe ciastka
Dodałam dwa żółtka o temperaturze pokojowej.
Budyniowe ciastka
Wlałam rozpuszczona margarynę z mlekiem.
Budyniowe ciastka
Całość zmiksowałam. Przełożyłam ciasto kruche na stolnice silikonowa. Wyrobiłam jeszcze raz ciasto.
Budyniowe ciastka
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia kładłam ludziki. Piekłam 15 minut w 170 stopniach.
Budyniowe ciastka
Jeszcze ciepłe obtaczałam w przygotowanej galaretce z cukrem.