Sposób przygotowania:
Budyniowe ciasto z jabłkami i kokosem
CIASTO: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej żółtka, cukier puder, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Z każdej części ciasta uformować wałek, włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć w natłuszczonej i posypanej mąką foremce (23x36 cm). Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut, następnie je przestudzić. MASA BYDYNIOWA: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do nich cukier i cukier puder. Cały czas ubijać. Wsypać proszek budyniowy nie przerywając ubijania. Na koniec powoli dolewać olej. Ubijać, aż wszystko się połączy. Masę rozłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać powierzchnię. MASA KOKOSOWA: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do niej cukier, cały czas ubijać. Na koniec dosypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę na chwilę odłożyć. Z cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w półplasterki, polać sokiem z cytryny. Kawałki jabłek ułożyć na budyniowej masie. Na jabłkach rozłożyć przygotowaną masę kokosową, wyrównać powierzchnię. Pozostałą część ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na kokosowej masie. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50 - 60 minut. (Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczone ciasto dobrze ostudzić.