Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Budyniowe z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniałe ciasto na zakończenie sezonu rabarbarowego!

Budyniowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Budyniowe z rabarbarem i kruszonką

 

  • masło - 200 g
  • cukier - 1 i 3/4 szklanki
  • mąka - 2 szklanki
  • żółtko - 2 szt
  • jajko - 1 szt
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczki
  • cukier wanilinowy - 2 łyżki
  • śmietana kwaśna 18% - 4 łyżki
  • rabarbar - 350 g
  • budyń waniliowy - 2 szt
  • mleko - 700 ml

Sposób przygotowania:

Budyniowe z rabarbarem i kruszonką
Sposób przyrządzenia:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko z żółtkami i cukry ( 3 łyżki cukru odkładamy do posypania rabarbaru ). Siekamy masło i dodajemy razem ze śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto , a następnie dzielimy je na 2 części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia. Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28x20 ) i delikatnie nakłuwamy. Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru. Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar. Na wierzch ścieramy ( lub kruszymy w palcach ) zimne ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut. Obficie posypujemy cukrem pudrem!

Tagi:

jajko jajka