missMarietta

missMarietta

Kucharz
[Przepisów: 10]

budyniowiec wg missMarietta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

przepyszne i proste ciasto, do zrobienia którego nie potrzeba włączać piekarnika.

budyniowiec wg missMarietta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

budyniowiec wg missMarietta

 

  • 1 torebka budyniu waniliowego;
  • 1 duży jogurt naturalny;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/2 kostki margaryny twardej;
  • 1 jajko;
  • namoczone rodzynki;
  • paczka biszkoptów.

 

  • na polewę:
  • 1 łyżeczka naturalnego ciemnego kakao;
  • 2 łyżeczki cukru pudru;
  • 1 łyżka Nutelli;
  • 1 łyżka wody lub mleka;
  • wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

budyniowiec wg missMarietta
jogurt, jajko, cukier i budyń (proszek) miksujemy na gładką masę, którą następnie podgrzewamy w garnku na bardzo małym ogniu często mieszając. Gdy masa się zagotuje, pół kostki margaryny kroimy na mniejsze części i wrzucamy do gotującej się masy budyniowej. Całość gotujemy aż margaryna się całkowicie rozpuści, pamiętając o częstym (jeśli nie ciągłym!) mieszaniu. Dodajemy namoczone rodzynki. Na tortownicy (dla podanych proporcji najlepsza będzie taka o średnicy 22cm) układamy warstwę biszkoptów. Zalewamy je gorącą masą budyniową, i gdy przestygnie wkładamy do lodówki. Mój przepis na polewę czekoladową: w małym rondelku przygotowujemy polewę czekoladową: kakao, cukier puder oraz Nutellę ucieramy, następnie podgrzewamy na malutkim ogniu, możemy dodać łyżeczkę wody lub mleka, żeby polewa łatwiej się rozprowadzała po cieście. Smarujemy nią wierzch budyniowca i posypujemy go wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
budyniowiec wg missMarietta
i po smaku także trudno by się domyśleć
budyniowiec wg missMarietta
że nim nie jest :)
budyniowiec wg missMarietta
jako spód najlepiej wykorzystać biszkopty.