SUPERPRZEPIS

Budyniowy torcik

  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Budyniowy torcik

ciasto biszkoptowe z masą budyniową

Składniki:

Budyniowy torcik

 

 

Sposób przygotowania:

Budyniowy torcik
Masa :
1 szk mleka odlać.
Resztę wlać do garnka i zagotować z cukrem.
W szklance mleka rozmieszać jajka, mąkę i budyń czekoladowy oraz cukier waniliowy.
Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i energicznie mieszając zagotować.
Gotować przez chwilę uważając aby nie zrobiły się grudki.
Ugotowany budyń wystudzić.
Miękką margarynę utrzeć na puch i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu.
Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodać żółtak i dalej ubijać.
Na koniec dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Masę biszkoptową wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Piec ciasto w temperaturze 150 stopni przez 40 minut.
Biszkopt wystudzić i przekroić na trzy placki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, dwie połówki pokroić w półplasterki.
Każdy biszkopt nasączyć sokiem.
Na pierwszy wyłożyć 1/3 masy, posypać 1/2 pokrojonych w kostkę brzoskwiń.
Przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę i brzoskwinie.
Nałożyć ostatni placek.
Górę i boki posmarować masą i za pomocą dekoratora do ciast udekorować górę torcika.
Na koniec ułożyć pokrojone w półplasterki brzoskwinie.
Tort chłodzić w lodówce około 3-4 godzin.