Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Bugaca- slodki placek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Najlepiej najpierw zrobic krem , przykryc sciereczka i odstawic do ostygniecia.

Bugaca- slodki placek

Składniki:

Bugaca- slodki placek

 

  • na ciasto francuskie
  • 1/2 kg maki
  • 4 lyzki oliwy
  • 1 plaska lyzeczka soli
  • 1 filizanka wody
  • na krem
  • 1 litr mleka
  • ok.3/4 filizanki kaszki manny lub grysiku
  • 1 filizanka cukru
  • 1/2 lyzeczki cukru waniliowego
  • 2 lyzki masla
  • maslo roztopione do smarowania warstw ciasta

 

Sposób przygotowania:

Bugaca- slodki placek
Krem: do garnka wlewamy mleko dodajemy cukru i podgrzewamy. Nastepnie wsypujemy kaszke lub grysik i mieszamy czesto aby sie nie przypalili do zagotowania. Masa zrobi sie bardzo gesta .Dodajemy maslo , mieszamy. i odstawiamy z ognia, przykrywamy sciereczka. Skladniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy na ok.30 min, po czym dzielimy na 5-10 kulek( w zaleznosci ile chcemy miec warstw ciasta) i walkujemy na cienko. Smarujemy brytwanke 20-30 i kladziemy pierwszy plat ciasta smarujemy go tez maslem i 2 plat i maslo itd. Ja klade 5 na spod i 5 na gore. nIE ZAPOMINAMY O SMAROWANIU MASLEM KAZDEGO PLATA. wylewamy na platy mase i powtarzamy czynnosc z platami do wyczerpania. Na koniec zawijamy do srodka wszystkie rogi i odstajace czesci i znow smarujemy maslem , nacinamy w kilku miejscach i skrapiamy woda .Pieczemy ok. 25 nim do zarumienienia. Podajemy posypame cukrem pudrem i cynamonem