Sposób przygotowania:
Bugaca- slodki placek
Krem: do garnka wlewamy mleko dodajemy cukru i podgrzewamy. Nastepnie wsypujemy kaszke lub grysik i mieszamy czesto aby sie nie przypalili do zagotowania. Masa zrobi sie bardzo gesta .Dodajemy maslo , mieszamy. i odstawiamy z ognia, przykrywamy sciereczka. Skladniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy na ok.30 min, po czym dzielimy na 5-10 kulek( w zaleznosci ile chcemy miec warstw ciasta) i walkujemy na cienko. Smarujemy brytwanke 20-30 i kladziemy pierwszy plat ciasta smarujemy go tez maslem i 2 plat i maslo itd. Ja klade 5 na spod i 5 na gore. nIE ZAPOMINAMY O SMAROWANIU MASLEM KAZDEGO PLATA. wylewamy na platy mase i powtarzamy czynnosc z platami do wyczerpania. Na koniec zawijamy do srodka wszystkie rogi i odstajace czesci i znow smarujemy maslem , nacinamy w kilku miejscach i skrapiamy woda .Pieczemy ok. 25 nim do zarumienienia. Podajemy posypame cukrem pudrem i cynamonem
misia53
eli_555
luna
montajka