Sposób przygotowania:
Bukiet jarzyn wg Danusi
Brukselkę obrać z wierzchnich zwiędniętychliści, umyć, osuszyć. Masło rozpuścić na patelni do zrumienienia, wrzucić brukselkęsmażyć na wolnym ogniu przez 8 minut. Brukselkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Brokuł podzielić na różyczki. Ugotować we wrzącej i osolonej wodzie przez ok.6 minut. Wyjąć brokuły z wody, osączyć, podsmażyć na 1 łyżce masła. Kalafiora obrać z liści, włożyć do garnka, zalać wrzącą i osoloną wodą, dodać kminek, gotować na półmiękko. Wyjąć kalafiora, osączyć, włożyć na głęboki olej, obsmażyć. Fasolkę szparagową umyć osączyć, włożyć na rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu do miękkości, osolić do smaku. Marchewkę, selera, pietruszkę obrać, osuszyć, pokroić na cienkie piórka, włożyć na rozgrzane masło, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapustę cienko poszatkować. Włożyć na rozgrzany olej, smażyć na wolnym ogniu, doprawić solą czosnkową,wymieszać. Koperek natkę pietruszki i szczypiorek umyć, osączyć, cienko pokroić. Na półmisku ułożyć warzywa z patelni, obsypać w koło pokrojoną zieleniną. Podawać zaraz po przygotowaniu.
edytaha