Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Bukiet warzyw z orzechami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

ładnie podane warzywa mogą być nie tylko smacznym dodatkiem do posiłku, ale także ozdobą stołu

Bukiet warzyw z orzechami

Składniki:

Bukiet warzyw z orzechami

 

  • 1/2 niedużego kalafiora
  • 1/2 niedużego brokuła
  • 2 marchewki
  • 25 dkg fasoli szparagowej (użyłam zielonej, ale może być żółta dla kontrastu)
  • 1/2-1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 czubate łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/3 szkl. posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Bukiet warzyw z orzechami
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy orzechy i prażymy potrząsając 2-3 min., zsypujemy na talerzyk a na patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy, dodajemy masło i mieszając z bułką rozpuszczamy je. Wszystkie warzywa myjemy, osączamy. Marchew trzeba oskrobać. Kroimy ją w bardzo grube, ukośne plastry albo wzdłuż na ćwiartki Ja wycięłam świderki, ale do tego trzeba mieć specjalne "urządzenie". Kalafiora i brokuła dzielimy na mniejsze części usuwając grube, zdrewniałe łodygi. Warzywa najlepiej ugotować na parze a jeśli nie mamy parowara albo specjalnej wkładki do garnka to możemy poradzić sobie inaczej. Potrzebny nam będzie dość duży i szeroki garnek z dobrze przylegającą pokrywką. Nalewamy do niego wody, tak na 2 cm i zagotowujemy. Najpierw wkładamy marchew i gotujemy (po przykryciem!) 1-2 min., następnie dokładamy kalfiora i gotujemy następne 1-2 min..Po tym czasie sprawdzamy marchewkę bo jeśli pocięliśmy ją w cieńsze kawałki to będzie już gotowa - wtedy ją wyjmujemy. Sprawdzamy też poziom wody, jeśli trzeba troszkę dolewamy. Jeśli marchewka jest twarda dokładamy brokuły i fasolkę, i gotujemy ok. 3-4 min..Na chwilę przed wyjęciem warzywa oprószamy solą i odrobiną cukru. Czas gotowania może być nieco dłuższy - to zależy od wielkości kawałków warzyw. Ja sprawdzam czy są ugotowane drewnianą szpadką. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy i układamy na półmisku. Polewamy masłem z bułką tartą i posypujemy orzechami. Podajemy jako jarzynę do mięs albo samodzielne danie na lunch czy kolację.

Tagi:

tarta