Sposób przygotowania:
Bułeczki do burgerów
Do miski przesiać mąkę z solą i wymieszać. Przygotować rozczyn z drożdży z dodatkiem ciepłego mleka i odrobiny cukru. Odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięty rozczyn wlać do miski z mąką, dodać jajko, mleko letnie i wymieszać. Masło roztopić i wystudzić, wystudzone wlać pod koniec wyrabiania i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć na stolnicę i wygniatać chwilę jeszcze. Następnie formować kulki i kłaść na blaszkę do pieczenia. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na półgodziny, następnie posmarować jajkiem rozbełtanym i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach na złoty kolor około 15 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć na stolnicę i wygniatać chwilę jeszcze. Następnie formować kulki i kłaść na blaszkę do pieczenia. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na półgodziny, następnie posmarować jajkiem rozbełtanym i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach na złoty kolor około 15 minut.