jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Bułeczki do burgerów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie bułeczki można przygotować do burgerów samodzielnie, nie wymagają aż tak dużej umiejętności. Można wypróbować i ocenić.

Bułeczki do burgerów Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułeczki do burgerów

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki do burgerów
Do miski przesiać mąkę z solą i wymieszać. Przygotować rozczyn z drożdży z dodatkiem ciepłego mleka i odrobiny cukru. Odstawić do wyrośnięcia, wyrośnięty rozczyn wlać do miski z mąką, dodać jajko, mleko letnie i wymieszać. Masło roztopić i wystudzić, wystudzone wlać pod koniec wyrabiania i wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć na stolnicę i wygniatać chwilę jeszcze. Następnie formować kulki i kłaść na blaszkę do pieczenia. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na półgodziny, następnie posmarować jajkiem rozbełtanym i posypać sezamem.

Piec w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach na złoty kolor około 15 minut.
Bułeczki do burgerów
Do miski przesiać mąkę i dodać rozczyn drożdżowy, sól, jajko
Bułeczki do burgerów
masło roztopić i ostudzić,wystudzone wlać do ciasta
Bułeczki do burgerów
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 h ,wyjąc na stolnicę
Bułeczki do burgerów
Formować kulki i ułożyć na dużej blaszce do wyrośnięcia jeszcze
Bułeczki do burgerów
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach około 15 minut na złoty kolor