BOSIAS

BOSIAS

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

buleczki drozdzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Buleczki smakuja i wygladaja jak kupne

buleczki drozdzowe

Składniki:

buleczki drozdzowe

 

  • 1 kg maki tortowej
  • 5 jajek
  • kostka drozdzy
  • kostka margaryny250g
  • 1 szkl cukru
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 1 lyzka glukozy
  • kruszonka: 10 g margaryny
  • 1 szkl maki
  • 1/2 szkl cukru dodatkowo marmulada lub budyn ugotowany na sztywno

Sposób przygotowania:

buleczki drozdzowe
Margaryne rozpuscic w garnuszku dodac mleko wymieszac, drozdze rozrobic zodrobina cukru dodac lyzke glukozy wymieszac. do duzej miski wbic jajka dodac reszte cukru i ubic dodac mleko z margaryna i drozdze wsypac make i energicznie mieszac ale nie za dlugo bo ciasto bedzie twarde. na koniec najlepiej dodac z 2 lyzki oleju. ciasto nie bedzie suche. na blache odrazu wykladac lyzka ciasto , palce zamoczyc w mace i rozklepac ciasto na krazki. Krazki smarowac marmulada lub nakladac budyn . nastepnie zrobic kruszonke: margaryne wymieszac z cukrem i maka wyrobic tak aby powstala kruszonka. Buleczki posypac kruszonka i przykryc scierczka odstawic na okres nagrzaania sie piekarnika. nastepnie piec na zloty kolor w temp. 180st. na duza blache wchodzi o ok 6 buleczek Smacznego

Tagi:

jajko jajka mak