Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Bułeczki drożdżowe

  • 4
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rozpuszczone w letnim mleku drożdże połączyć z pozo stałymi składnikami ciasta i

Bułeczki drożdżowe

Składniki:

Bułeczki drożdżowe

 

  • 25 dag mąki
  • 9 dag margaryny
  • łyżeczka oleju
  • 3 dag drożdży
  • pół szklanki chudego (0,5 % tłuszczu) mleka
  • jajo i żółtko
  • esencja waniliowa
  • 10 łyżeczek konfitury wiśniowej bez cukru

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe
Rozpuszczone w letnim mleku drożdże połączyć z pozo stałymi składnikami ciasta i dokładnie wyrabiać około 25 min. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Z wyrośniętego ciasta uformować 10 kwadratowych placków półcentymetrowej grubości. Na środek każdego poło żyć łyżeczkę konfitury i zwinąć ciasto w rulonik. Piec w temperaturze 220°C około 20 min. Podawać posypane aspartamem.