gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem to świetna propozycja do kawy czy herbaty lub do szklanki mleka. Znikają jeszcze ciepłe.

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem

Składniki:

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe (drożdżówki) z kajmakiem
Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy 2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta rwiemy kawałki wielkości mandarynki. Wykładamy łyżeczką masy kajmakowej i zlepiamy brzegi, formując kuleczkę. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego ;)