Sposób przygotowania:
Pszenno orkiszowe bułki ze słonecznikiemWykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki pszennej i niewielką ilością ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki pszennej dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, mąkę orkiszową, sól, pestki słonecznika i stopniowo wlewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Formowanie bułek:
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki.
Przygotowanie do pieczenia:
Bułki układamy na blaszce posmarowanej masłem. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami słonecznika. Bułki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
Pieczenie:
Następnie pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki