SUPERPRZEPIS

Pszenno orkiszowe bułki ze słonecznikiem

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Pszenno orkiszowe bułki ze słonecznikiem

Moja rodzina uwielbia domowe pieczywo, więc ciągle wymyślam nowe wersje. Tym razem upiekłam pszenno orkiszowe bułki z ziarnami słonecznika, i nie ukrywam, że wyszło pysznie. Takie bułki są idealne na śniadanie lub kolację.

Składniki:

Pszenno orkiszowe bułki ze słonecznikiem

Ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki orkiszowej ciemnej
  • pół szklanki pestek słonecznika

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pszenno orkiszowe bułki ze słonecznikiem

Wykonanie ciasta:

Pszenno orkiszowe bułki ze słonecznikiem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki pszennej i niewielką ilością ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki pszennej dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko, mąkę orkiszową, sól, pestki słonecznika i stopniowo wlewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

Formowanie bułek:

Pszenno orkiszowe bułki ze słonecznikiem
Następnie z przygotowanego ciasta formujemy bułki.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki.

Przygotowanie do pieczenia:

Pszenno orkiszowe bułki ze słonecznikiem
Przygotowane bułki układamy na blaszce z masłem.

Bułki układamy na blaszce posmarowanej masłem. Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami słonecznika. Bułki odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.

Pieczenie:

Pszenno orkiszowe bułki ze słonecznikiem
Wyrośnięte bułki pieczemy do zruminienia.

Następnie pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.