Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe trochę inaczej
Przesiać mąkę,na środku zrobić wgłębienie,wsypać drożdże wlać letnie mleko i dodać pozostałe składniki:cukier,jajko oraz żółtka,miękkie masło,szczyptę soli,cukier waniliowy i skórkę z cytryny.Wyrobić staranie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić na 175 stopni.
Z ciasta uformować14-16 kulek,na środku każdej zrobić wgłębienie,do wgłębienia wkładamy po jednej łyżeczce konfitur,dokładnie zalepiamy.Formę smarujemy tłuszczem .Bułeczki układamy ciasno w formie,zlepioną częścią do spodu.
Smarujemy białkiem,wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.40 minut,na złoty kolor.
Uwaga:
Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnie ,makiem,sezamem lub wiórkami kokosowymi.
Bułeczki podajemy przez odłamanie pojedynczych sztuk.
Życzę smacznego!!!!
Piekarnik nastawić na 175 stopni.
Z ciasta uformować14-16 kulek,na środku każdej zrobić wgłębienie,do wgłębienia wkładamy po jednej łyżeczce konfitur,dokładnie zalepiamy.Formę smarujemy tłuszczem .Bułeczki układamy ciasno w formie,zlepioną częścią do spodu.
Smarujemy białkiem,wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.40 minut,na złoty kolor.
Uwaga:
Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnie ,makiem,sezamem lub wiórkami kokosowymi.
Bułeczki podajemy przez odłamanie pojedynczych sztuk.
Życzę smacznego!!!!
msewka
Sarenka
Persik
Alita
Myślę że bez problemu można zastąpić suszone drożdże na świeże.Pozdrawiam i życzę udanego wypieku.
eli_555