Sposób przygotowania:
Dyniowe drożdżówki z kruszoną
Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie mieszamy je z mąką, żółtkiem, roztopionym masłem i musem z pieczonej dyni (z dyni usuwamy pestki i gąbczastą część, układamy skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy e 180 stopniach, następnie sam miąższ miksujemy blenderem). Wyrabiamy ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Z wyrośniętego ciasta odrywamy nieduże kuleczki (wyszło mi 8 bułeczek). Każdą z nich rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy na środku trochę dżemu (użyłam powideł śliwkowych z gorzką czekoladą), dokładnie zlepiamy i formujemy kulkę. Tak przygotowane bułeczki układamy w blaszce, lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy o odstępach (bułeczki powinny stykać się ze sobą dopiero po wyrośnięciu). Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym widelcem żółtkiem i dokładnie posypujemy kruszoną zrobioną z miękkiego masła wymieszanego z mąką i cukrem. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut- czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek.