Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki
Jagody wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu do odparowania większości soku, przestudzić, wymieszać z proszkiem budyniowym. Mąkę przesiać do większej miski, pośrodku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać odebraną od całości łyżkę cukru i 1/3 letniego mleka, wymieszać zagarniając niewielką ilość mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn wyrośnie. Dodać pozostały cukier, cukier wanilinowy, sól, roztrzepane jajka i resztę mleka, wymieszać łyżką. Dodać stopione letnie masło i wyrabiać ręcznie lub robotem przez 10 minut, aż ciasto będzie puszyste, elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do momentu aż ciasto wyrośnie. Wyrośnięte odgazować, krótko przerobić, rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać duże kółka, na każdym ułożyć łyżeczką nadzienia i zlepiać formując bułeczkę. Bułeczki układać zlepieniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do ostatniego wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować roztopionym masłem i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem, uważając żeby się za mocno nie spiekły. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
misia5
MagdaMM
edytaha
Oczywiscie Misiu, częstuj się :)
edytaha
Madziu, czasem tak trzeba. Sama jestem akurat na diecie, ale oni nie muszą przez to cierpieć :) Buziaki :)
reanja
czekoladka_m
edytaha