Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Bułeczki drożdżowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć oto takich drożdżowych bułeczek z kruszonką, posypanych cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty z internetu.

Bułeczki drożdżowe z truskawkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z truskawkami

rozczyn

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z truskawkami
Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać, zdjąć z ognia, dodać cukier, dokładnie wymieszać.

Rozczyn:

Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Do pozostałego mleka dodać żółtko i całe jajko, wymieszać. Masło przełożyć do rondla rozpuścić, ostudzić. Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek, dodać rozczyn, mleko z jajkami i rozpuszczone masło, oraz szczyptę soli, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ciasto ma być gładkie i elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części.

Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętośći. Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce. Do wgłębienia wkładać po 3-4 truskawki. Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki.

Kruszonka:

Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać bułeczki kruszonką. Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 minut.
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
Z podanych składników zrobiono ciasto drożdżowe i podzielono na 8 częsci
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
Uformowano bułeczki i szklanką zrobiono wgłębienie
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
Do każdego wgłębienia włożono po kilka truskawek
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
BUłeczki posmarowane białkiem i posypane kruszonką
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
Upieczone bułeczki w nagrzanym piekarniku na złoty kolor