Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Drożdżówki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie bułeczki z truskawkami to smak mojego dzieciństwa, miękkie, drożdżowe, pachnące. Moja rodzina je uwielbia.

Drożdżówki z truskawkami

Składniki:

Drożdżówki z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z truskawkami
Jeśli korzystamy z mrożonych truskawek, to dobrze jest je rozmrozić, ponieważ ciasto drożdżowe nie lubi zimna i nie wyrośnie. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, następnie dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy. Mąkę wyrabiamy z drożdżami i masą jajeczną, dodajemy rozpuszczoną margarynę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni ostawiamy je do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy z niego kawałki, formujemy placuszki, układamy na nich truskawki, formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 minut.