Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkami
Jeśli korzystamy z mrożonych truskawek, to dobrze jest je rozmrozić, ponieważ ciasto drożdżowe nie lubi zimna i nie wyrośnie. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, następnie dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy. Mąkę wyrabiamy z drożdżami i masą jajeczną, dodajemy rozpuszczoną margarynę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni ostawiamy je do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy z niego kawałki, formujemy placuszki, układamy na nich truskawki, formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 30 minut.