Sposób przygotowania:
Bułeczki dyniowo - kukurydziane
Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i gotować 5 minut. Odcedzić i rozdrobnić blenderem. Mąkę pełnoziarnistą wymieszać ze 175g mąki kukurydzianej, usypać kopiec i zrobić dołek. Drożdże rozkruszyć, wymieszać ze 100ml mleka i miodem. Wlać do dołka z mąki. Wymieszać delikatnie i odstawić na 20minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodać resztę mleka, szczyptę soli, masło, sok z cytryny i dynię, zagnieść na ścisłe ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzać do 175stopni. Blachę natłuścić, posypać resztą mąki kukurydzianej. Z ciasta uformować 12 bułeczek, ułożyć na blasze, odstawić na kolejne 30minut. Piec około 35minut.