Sposób przygotowania:
Bułeczki fitness ze słonecznikiem
Do szklanki z letnim mlekiem pokrusz drożdże i wsyp cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do miski przesiej oba rodzaje mąki i dodaj otręby. Wlej pracujące drożdże, dodaj jajko, odrobinę wody (mnie wyszło ok. ćwierć szklanki) i wyrób elastyczne ciasto, tak, aby odchodziło od ręki. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Ponieważ ciasto bez soli rośnie szybko, więc po ok. pół godzinie możesz je wyrobić jeszcze raz, dodając garść słonecznika. Podziel wyrobione ciasto na 10 kawałków i uformuj z nich bułeczki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i zostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik (dolna i górna grzałka) do 220 stopni i wstaw od razu naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki natnij nożem, posmaruj wodą (jak fitness to fitness) i piecz ok. 20 minut.
marietta