Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Bułeczki gotowane na parze z wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Fajna propozycja na zbliżającego się Sylwestra. Chińskie bułeczki gotowane na parze z mieloną wieprzowiną doprawiona imbirem fajnie współgra z pikantny sosem sojowym

Bułeczki gotowane na parze z wieprzowiną

Składniki:

Bułeczki gotowane na parze z wieprzowiną

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • ½ szklanki wody
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Farsz
  • 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos do maczania
  • 50 ml sosu sojowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ papryczki chilli
  • ½ łyżeczki sezamu
  • ½ małej cebulki lub 1 łyżeczka szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki gotowane na parze z wieprzowiną
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, masło, drożdże i składniki płynne czyli wodę, ocet i olej sezamowy. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto po czym odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę, kiedy będzie zeszklona dodajemy do niej mieloną łopatkę wieprzową – podsmażamy wszystko razem około 15 minut. Podsmażone mięso doprawiamy do smaku, sosem sojowym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnice- zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy dużym kubkiem lub salaterką placuszki. Na środku każdego placka kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy je do góry i formujemy okrągłe bułki. Bułeczki układamy na posmarowanej delikatnie oliwą kratce do gotowania na parze i parujemy je 20 minut. W czasie kiedy bułki się gotują szykujemy sos – łącząc w miseczce wszystkie składniki, aż do rozpuszczenia się cukru. Bułeczki podajemy gorące razem z sosem do maczania, ale świetnie smakują i na zimno