Sposób przygotowania:
Bułeczki jagodzianki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie rozmieszać.Dodać łyżkę mąki i cukru i zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut. W tym czasie jajka utrzeć z resztą curku, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki. Dodać cukier waniliowy i wyrobić ciasto.Na koniec wyrabiania dodać rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Ponownie odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki. Każdy spłaszczyć. Na środku każdego ułożyć po łyżce wymieszanych z cukrem pudrem jagód. Każdą z nich posmarować rozmąconym żółkiem wymieszanym z niewielkę ilością wody. Formować bułki i układać na blaszce. Piec ok.25 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!!!