Sposób przygotowania:
Bułeczki jagodzianki
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, wymieszany zaczyn odstawić do wyrośnięcia ( mi po 5 minutach uciekał z miski ) . Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać szczyptę soli, olej i żółtka oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 3 godziny mniej więcej w połowie wyrastania ciasto trzeba przebić i jeszcze raz przerobić. Jagody opłukać i bardzo dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem.Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, następnie bardzo delikatnie rozciągnąć ja na stolnicy tylko przy pomocy dłoni i szklanką wyciąć krążki. Na każdym krążku umieścić po porcji jagód i zlepić bułeczki które ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować je lekko ubitym jajkiem i zostawić jeszcze na 30 min. Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułeczki około 25 min. Ciasto jest troszkę czasochłonne, ale warte swego zachodu.