Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki majonezowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bułeczki dzięki dodatkowi majonezu mają chrupiącą skórkę i puszysty, lekko wilgotny miąższ. Pasują do nich słodkie i wytrawne dodatki

Bułeczki majonezowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki majonezowe

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki majonezowe
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę wymieszać z solą w pojemniku od maszyny do chleba (można użyć robota). Dodać rozczyn, 3 łyżki majonezu. Zagnieść jednolite ciasto (najlepiej na programie dough – 1,5h). Jeśli wyrabiamy ciasto w robocie, odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie, zagnieść krótko na stolnicy, podzielić na około 10-12 kawałków, uformować bułeczki i ułożyć na pacie do pieczenia. Odstawić na 25-30 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st ( z termoobiegiem) i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce
Bułeczki majonezowe
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę wymieszać z solą w pojemniku od maszyny do chleba (można użyć robota). Dodać rozczyn, 3 łyżki majonezu.
Bułeczki majonezowe
Zagnieść jednolite ciasto (najlepiej na programie dough – 1,5h). Jeśli wyrabiamy ciasto w robocie, odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Bułeczki majonezowe
Gdy wyrośnie, zagnieść krótko na stolnicy, podzielić na około 10-12 kawałków, uformować bułeczki i ułożyć na pacie do pieczenia. Odstawić na 25-30 minut do napuszenia.