madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Bułeczki mleczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne na śniadanie z dżemem własnej produkcji i kakao, ale nie tylko. Gama produktów, z którymi można jeść takie bułeczki jest bardzo szeroka.

Bułeczki mleczne

Składniki:

Bułeczki mleczne

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki mleczne

ciasto

Bułeczki mleczne
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy resztę składników

Mąkę pszenną przesiewamy do miski i mieszamy z suchymi drożdżami. Następnie dodajemy roztrzepane jaja oraz cukier, sól, mleko, a dopiero na samym końcu rozpuszczone letnie masło. Całość wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Garowanie

Bułeczki mleczne
Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce

Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski posypanej mąką i i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby wyrosło.

Formowanie

Bułeczki mleczne
Uformowane bułeczki układamy na blaszce

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na kawałki w zależności jakie duże chcemy i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch każdej bułki jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Pieczemy mniej więcej 20 minut w 185 stopniach.