lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułeczki na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki wychodzą delikatne , nie są twarde skórka jest bardzo delikatna . Idealne na śniadanie . Zwłaszcza , że szybko się je robi .

Bułeczki na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki na drożdżach
Rozczyn : Do szklanki wlewam letnia wodę. Dodaje rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru . Dodaję dwie łyżki maki , zostawiam do wyrośnięcia na 25 minut . Ciasto właściwe: Do miski wsypuje mąkę dodaje rozpuszczona margarynę i letnie mleko, szczyptę soli. Dodaje rozczyn wyrośnięty. Wyrabiam ciasto i zostawiam na godzinę do wyrośnięcia. Robbie wałek z ciasta i dziele na równe kawałki. Robbie kulki lekko dociskam wychodzi placuszek Patyczkiem do szaszłyków lekko dociskam na krzyż bułeczkę. Smaruje jajem i posypuje makiem. Kładę ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut w 180 stopniach. Bułki wychodzą delikatne i pyszne.
Bułeczki na drożdżach
Wyrabiam ciasto i zostawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Bułeczki na drożdżach
Robbie wałek z ciasta i dziele na równe kawałki. Robbie kulki lekko dociskam wychodzi placuszek Patyczkiem do szaszłyków lekko dociskam na krzyż bułeczkę. Smaruje jajem
Bułeczki na drożdżach
Każdą bułeczke posmarowana jajem posypuje makiem
Bułeczki na drożdżach
Posypuje makiem posmarowane jajem bułeczki i przenoszę na blaskzę wylozona paierem do pieczenia