Sposób przygotowania:
Bułeczki fitness II z dynią
Przygotuj zaczyn drożdżowy - w letnim mleku rozpuść drożdże z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. Ze względu na to, że jest chłodno, wykorzystałem do tego celu piekarnik nagrzany (termoobieg) do 35 stopni. Po wyłączeniu piekarnika wstawiłem kubek z lekiem i drożdżami - wyrosły pięknie w 10 minut. Mąki przesiej do miski, dodaj sól, zarodki i otręby, jajko oraz zaczyn; wyrób na elastyczne ciasto, odchodzące od ręki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Znowu wykorzystałem piekarnik - po 30 - 40 minutach ciasto ładnie wyrosło. Wyrób je jeszcze raz, dodając ziarna słonecznika. Uformuj bułeczki, ułóż na blasze i zostaw do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, wstawiając do niego naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem (lub wodą) i posyp pestkami dyni. Piecz ok. 25 - 30 minut.