Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Bułeczki fitness II z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moich zapasów z wypiekami ciąg dalszy. Tym razem bułeczki na śniadanie z dodatkiem słoneczka i posypane pestkami dyni.

Bułeczki fitness II z dynią Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki fitness II z dynią

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki fitness II z dynią
Przygotuj zaczyn drożdżowy - w letnim mleku rozpuść drożdże z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. Ze względu na to, że jest chłodno, wykorzystałem do tego celu piekarnik nagrzany (termoobieg) do 35 stopni. Po wyłączeniu piekarnika wstawiłem kubek z lekiem i drożdżami - wyrosły pięknie w 10 minut. Mąki przesiej do miski, dodaj sól, zarodki i otręby, jajko oraz zaczyn; wyrób na elastyczne ciasto, odchodzące od ręki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Znowu wykorzystałem piekarnik - po 30 - 40 minutach ciasto ładnie wyrosło. Wyrób je jeszcze raz, dodając ziarna słonecznika. Uformuj bułeczki, ułóż na blasze i zostaw do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, wstawiając do niego naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem (lub wodą) i posyp pestkami dyni. Piecz ok. 25 - 30 minut.
Bułeczki fitness II z dynią
Tak wygląda dobrze pracujący zaczyn drożdżowy
Bułeczki fitness II z dynią
Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli zrobione zagłębienie nie wraca.
Bułeczki fitness II z dynią
Śniadanie już tuż, tuż - jeszcze musi wystygnąć.