Bułeczki nadziewane pasztetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Pyszne bułeczki nadziewane pasztetem DROP.

Bułeczki nadziewane pasztetem

Składniki:

Bułeczki nadziewane pasztetem

 

  • 3 puszki 120g pasztetu DROP
  • 500 g mąki
  • 5 dag drożdży (świeżych)
  • 2 łyżki roztopionej margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Bułeczki nadziewane pasztetem
Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych drożdży, cukru, części podgrzanego (nie goracego!) mleka. Po 15 minutach dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy podwoi objętość formować bułeczki rozwałkować (niezbyt cienko), wycinać szklanką krążki, na środek jednego nakładać nadzienie z pasztetu DROP, , przykrywać drugim, zlepić. Położyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą/kaszą manną blachę i odłożyć na pół godzinki do wyrośnięcia. Piec w temp. 170 stopni przez około 25-35 minut.