edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Dzięki dodatkowi suszonych śliwek bułeczki nabierają nieco słodyczy. Idealnie smakują z masłem i dżemem, ale z plastrem pasztetu też są nie do pogardzenia.

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami

Składniki:

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami

ETAP 1:

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami
Mąkę wymieszać z solą, dodać do nie olej, miód i rozczyn.

Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę miodu, łyżkę mąki i 1/3 letniego mleka, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, resztę miodu i rozczyn.

ETAP 2:

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami
Z podanych składników wyrobić gładkie elastyczne ciasto.

Mieszając dolewać letnie mleko, a kiedy składniki się połączą, wyrabiać przez 10-15 minut do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta.

ETAP 3:

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami
Wyrośnięte ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

ETAP 4:

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami
Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone w kostkę śliwki.

Śliwki pokroić, dodać do wyrośniętego ciasta i krótko je przerobić.

ETAP 5:

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami
Uformowane bułeczki ułożyć na blasze.

Ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować bułeczki w dowolnym kształcie, ułożyć je na wyłożonej papierem blasze.

ETAP 6:

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkami
Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika.

Uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem).