Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowe ze śliwkamiETAP 1:
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę miodu, łyżkę mąki i 1/3 letniego mleka, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, resztę miodu i rozczyn.
ETAP 2:
Mieszając dolewać letnie mleko, a kiedy składniki się połączą, wyrabiać przez 10-15 minut do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta.
ETAP 3:
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
ETAP 4:
Śliwki pokroić, dodać do wyrośniętego ciasta i krótko je przerobić.
ETAP 5:
Ciasto podzielić na 10 kawałków, uformować bułeczki w dowolnym kształcie, ułożyć je na wyłożonej papierem blasze.
ETAP 6:
Uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
misia5
zbysiowa
karola25
Magdalena88
Marika-
iziona
edytaha
Bułeczki polecam, bo są naprawdę smaczne, oczywiście o ile ktoś gustuje w pełnoziarnistym pieczywie :)
niezły kąsek
edytaha
Niestety, już zjedzone :)