Sposób przygotowania:
Bułeczki orkiszowe z jabłkami
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki, smażyć na niewielkim ogniu z odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Dodać cynamon i smażyć do chwili aż powstanie mus z jabłek. Odstawić do wystygnięcia. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko, masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Ciasto uformować na kształt kuli, posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ścierką na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy ręką i nakładamy po łyżce jabłek. Formujemy bułeczki. Odkładamy ponownie do wyrośnięcia na niecałą godzinę. Bułeczki smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.