justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Bułeczki orkiszowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne i mięciutkie bułeczki pachnące cynamonem. Wyśmienity dodatek do porannej kawy. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno.

Bułeczki orkiszowe z jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki orkiszowe z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki orkiszowe z jabłkami
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki, smażyć na niewielkim ogniu z odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. Dodać cynamon i smażyć do chwili aż powstanie mus z jabłek. Odstawić do wystygnięcia. Drożdże wymieszać z wodą i cukrem. Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko, masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Ciasto uformować na kształt kuli, posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce przykrywając ścierką na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy po kawałku, rozpłaszczamy ręką i nakładamy po łyżce jabłek. Formujemy bułeczki. Odkładamy ponownie do wyrośnięcia na niecałą godzinę. Bułeczki smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. 
Bułeczki orkiszowe z jabłkami
Przygotowujemy mus z jabłek, cynamonu i odrobiny wody
Bułeczki orkiszowe z jabłkami
Składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą masę
Bułeczki orkiszowe z jabłkami
Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem i pieczemy