Sposób przygotowania:
Bułeczki orkiszowe z curry
Drożdże rozgnieść widelcem w miseczce z łyżeczką cukru i letnią wodą. Odstawić na kwadrans, a potem wsypać odmierzoną i przesianą mąkę, dodać żółtka, serwatkę, curry, sól i oliwę. Wyrobić i zagnieść i odstawić ciasto w dzieży w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Piekarnik nagrzać do temp.190- 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem. Wyrośnięte ciasto odrywać na średnie kawałki i formować z nich kuliste lub podłużne kształty, zrobić czubkiem łyżki drabinkę na wierzchu bułek lub gwiazdki. Układać na blasze w 5-6 cm. odstępie od siebie. Wstawić do piekarnika na 20-25 min. obserwując, czy się rumienią. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić lekko i przełożyć do koszyka na bułki i podawać na śniadanie.