Sposób przygotowania:
Bułeczki orzechowe z ziołami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody i odstawić na kwadrans. Potem dodać mąkę, żółtka, mleko, oliwę, mączkę orzechową, roztarte zioła jak oregano, bazylię i sól. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na średnie kawałki, a z nich formować bułeczki i naciąć w środku małe krzyżyki lub gwiazdki. Jeszcze przed upieczeniem nakryć je ponownie ściereczką na 15 min. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Gdy się już nagrzał, wstawić blachę z bułeczkami na 20-25 min. Gdy się dobrze zrumienią, wyjąć blachę i przełożyć bułki na talerz lub podawać w koszyczku z masłem i serem.