marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki orzechowe z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze bułeczki na śniadanie lub kolację,które podawać z twarożkiem domowym ze szczypiorkiem lub z masłem do śniadaniowej kawy.

Bułeczki orzechowe z ziołami

Składniki:

Bułeczki orzechowe z ziołami

 

  • 300 g.mąki pszennej t.650,
  • 1/2 kostki drożdży,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 żółtka,
  • szklanka mleka,
  • sól,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 100 g.mączki orzechowej,
  • po szczypcie różnych suszonych i roztartych ziół,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Bułeczki orzechowe z ziołami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody i odstawić na kwadrans. Potem dodać mąkę, żółtka, mleko, oliwę, mączkę orzechową, roztarte zioła jak oregano, bazylię i sól. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na średnie kawałki, a z nich formować bułeczki i naciąć w środku małe krzyżyki lub gwiazdki. Jeszcze przed upieczeniem nakryć je ponownie ściereczką na 15 min. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Gdy się już nagrzał, wstawić blachę z bułeczkami na 20-25 min. Gdy się dobrze zrumienią, wyjąć blachę i przełożyć bułki na talerz lub podawać w koszyczku z masłem i serem.