Sposób przygotowania:
Bułeczki Parker House RollsETAP 1:
Mleko i wodę podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru oraz pół łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, pozostały cukier, jajko, sól i zaczyn z drożdży.
Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godz, by ciasto podwoiło swoją objętość.
ETAP 2:
Następnie rozwałkować na kształt kwadratu o boku około 30cm. Pokroić na 9 kawałków.
ETAP 3:
Posmarować stopionym masłem.
ETAP 4:
Zwinąć i ułożyć w natłuszczone i wyspane bułką tartą wgłębienia w foremce do muffinów. Odstawić na 30 minut. Następnie piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.
LauraLaura