czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Bułeczki Parker House Rolls

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczne, domowe bułeczki, długo pozostają miękkie i puszyste. Idealne na śniadanie nawet bez żadnych dodatków.

Bułeczki Parker House Rolls

Składniki:

Bułeczki Parker House Rolls

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki Parker House Rolls

ETAP 1:

Bułeczki Parker House Rolls
Ze skąłdników zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia

Mleko i wodę podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru oraz pół łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, pozostały cukier, jajko, sól i zaczyn z drożdży.

Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godz, by ciasto podwoiło swoją objętość.

ETAP 2:

Bułeczki Parker House Rolls
ciasto rozwałkować, pokroić na 9 kawałkow.

Następnie rozwałkować na kształt kwadratu o boku około 30cm. Pokroić na 9 kawałków.

ETAP 3:

Bułeczki Parker House Rolls
Wszystkie kawałki posmarować stopionym masłem.

Posmarować stopionym masłem.

ETAP 4:

Bułeczki Parker House Rolls

Zwinąć i ułożyć w natłuszczone i wyspane bułką tartą wgłębienia w foremce do muffinów. Odstawić na 30 minut. Następnie piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.