goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Bułki pełnoziarniste z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bułki te są dość ciężkie więc bardzo sycące. Można je także z wierzchu posypać sezamem lub czarnuszką.

Bułki pełnoziarniste z sezamem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki pełnoziarniste z sezamem

 

  • ciasto:
  • mąka pełnoziarnista 1/2 kg
  • woda ciepła 240 ml
  • jaja 2 sztuki
  • sól 1 1/2 łyżeczka
  • oliwa 5 łyżek
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 25 dag
  • sezam 1/2 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Bułki pełnoziarniste z sezamem
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: drożdże i cukier mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie łączymy go z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Zagniatamy ponownie. Z ciasta formujemy bułeczki i przykrywamy ściereczką na około 20 minut. Wierzch bułek smarujemy rozmąconym jajkiem. Bułki pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach.
Bułki pełnoziarniste z sezamem
Z ciasta formujemy bułeczki i przykrywamy ściereczką na około 20 minut