Sposób przygotowania:
Bułeczki pietruszką i pieprzem pachnące
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, suszoną pietruszkę, świeżo, grubo mielony pieprz, szczyptę soli i wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Wodę z drożdżami przelewamy do miski ze suchymi składnikami, dodajemy jajko, olej i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części (na tyle małych bułek wystarczy przygotowana porcja ciasta). Układamy kulki ciasta na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Należy je układać w odstępach ok 5 cm. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy bułeczki na ok 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do rozgrzanego piekarnika. pieczemy ok. 25 min w temp 200 st. C. Upieczone bułki rozkładamy luźno do wystygnięcia.
marietta