Sposób przygotowania:
Bułeczki pomidorowe
W połowie ciepłej wody z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże. Do miski wsypać przesianą mąkę. Zrobić wgłębienie i dodać koncentrat pomidorowy, drożdże i sól. Dodać pokrojone suszone pomidory i dolewając powoli resztę wody zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć je folią spożywczą i pozostawić na 30 min., aby odpoczęło. Kolejno wyrywać małe kawałki o wadze ok.90 g i rolować tworząc wałeczek na lekko podsypanej stolnicy. Zawijać bułeczki. (Mnie wyszło 10, ale to zależy jakie będziemy formować). Wyłożyć na natłuszczonej formie, zachowując spore odstępy. Wierzch bułeczek posypać przyprawą i przykryć folią spożywczą na 40 min. aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 190°C przez ok 15 min.
marietta
edytaha
Hrabina w kuchni
Dziękuję :)
Hrabina w kuchni
Ależ proszę, proszę :)