bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Takie bułeczki piekę dość często, są smaczne. Ciepłe mogę jeść tylko z masłem, moja rodzina się nimi zajada.

Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie

Składniki:

Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie

 

 

 

 

  • 0,5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego

 

 

  • 1 łyżka cukru

 

  • 1 płaska łyżka soli

 

  • 2 szklanki letniej wody

Sposób przygotowania:

Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie
Do miski wsypujemy obydwie mąki, płatki jęczmienne, drożdże, sól, cukier, dodajemy zakwas i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Pozostawiamy pod przykryciem na godziną do wyrośnięcia.  Ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy małe owalne bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy płatkami jęczmiennymi. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.  Studzimy na metalowej kratce.