Sposób przygotowania:
Bułki na zakwasie /pszenno-razowe/
Są to bułeczki na zakwasie żytnim, ale dla pewności ,że urosną i zakwas nie spłata mi figla dodałam troszkę suchych drożdży. Zakwas /dokarmiony ok.12 godz.wcześniej/ wymieszać zwodą , drożdżami i cukrem. Do głębokiej miski wsypać obie mąki sól i połączyć z płynnymi składnikami, dodać oliwę. Ciasto wyrabiać ok.5- 6 minut aż uzyska gładka konsystencję . Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok.40 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką i podzielić na równej wielkości kawałki /ok.8 szt/ . Z każdego kawałka uformować kulkę i ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Bułki posmarować przy pomocy pędzelka mlekiem i posypać ziarenkami sezamu lub słonecznikiem.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia /czas zależy od temperatury pomieszczenia/. Kiedy podwoją swoją objętość wstawić je do lekko naparowanego piekarnika, nagrzanego do temp. ok. 200-220 st. Piec ok. 15 min. Bułki powinny się ładnie przyrumienić. Wystudzić na kratce kuchennej.
iziona