SUPERPRZEPIS

Bułki na zakwasie /pszenno-razowe/

  • 1
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Bułki na zakwasie /pszenno-razowe/ Więcej zdjęć (5)

Pyszne, chrupiące bułeczki z sezamem i słonecznikiem

Składniki:

Bułki na zakwasie /pszenno-razowe/

 

  • ok.150 g gęstego ,aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej /Manitoba//
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
  • ok. 200 g letniej wody/ należy dostosować do gęstości ciasta/
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • oraz

 

  • mleko do posmarowania ciasta
  • sezam i słonecznik do posypania

Sposób przygotowania:

Bułki na zakwasie /pszenno-razowe/
Są to bułeczki na zakwasie żytnim, ale dla pewności ,że urosną i zakwas nie spłata mi figla dodałam troszkę suchych drożdży. Zakwas /dokarmiony ok.12 godz.wcześniej/ wymieszać zwodą , drożdżami i cukrem. Do głębokiej miski wsypać obie mąki sól i połączyć z płynnymi składnikami, dodać oliwę. Ciasto wyrabiać ok.5- 6 minut aż uzyska gładka konsystencję . Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok.40 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką i podzielić na równej wielkości kawałki /ok.8 szt/ . Z każdego kawałka uformować kulkę i ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Bułki posmarować przy pomocy pędzelka mlekiem i posypać ziarenkami sezamu lub słonecznikiem.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia /czas zależy od temperatury pomieszczenia/. Kiedy podwoją swoją objętość wstawić je do lekko naparowanego piekarnika, nagrzanego do temp. ok. 200-220 st. Piec ok. 15 min. Bułki powinny się ładnie przyrumienić. Wystudzić na kratce kuchennej.
Bułki na zakwasie /pszenno-razowe/
Z podanych składników wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Bułki na zakwasie /pszenno-razowe/
Uformować bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem.
Bułki na zakwasie /pszenno-razowe/
Bułki piec w gorącym piekarniku do zarumienienia się.
Bułki na zakwasie /pszenno-razowe/
Przestudzone bułeczki przechowywać w płóciennym woreczku/jeśli zostaną...../

Tagi:

ciasto bułki