aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Bułeczki ptysiowe z serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne bułeczki ptysiowe, doskonałe, jako samodzielna przekąska, ale również, jako dodatek do zup...

Bułeczki ptysiowe z serem

Składniki:

Bułeczki ptysiowe z serem

 

  • 3 czybate łyżki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego Tao Tao
  • 3/4 szklanki przesianej mąki
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Bułeczki ptysiowe z serem
Wodę gotujemy z masłem i sosem sojowym, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż zacznie przywierać do dna garnka. Studzimy. Dodajemy po jednym jajku miksując mikserem, dodać starty ser, wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać po czubatej łyżce masy w 5 cm odstępach (urosną !). Piec w temp. 180 st. C ok 20 min, aż bułeczki się zrumienią. Najlepsze jeszcze cieplutkie.