czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Bułeczki serowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cała moja rodzinka uwielbia te bułeczki. Można je także nadziewać dowolnymi konfiturami.

Bułeczki serowe

Składniki:

Bułeczki serowe

 

 

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki tortowej,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 10 dag cukru,
  • kost. twarogu (250g),
  • 3 szkl. ciepłego mleka,
  • 10 dag roztopionego masła,
  • jajko.

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki serowe
1. Cukier, mąkę i pokruszone drożdże wsypać do mleka. Dokładnie wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

2. Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać rozgnieciony widelcem ser. Dodać zaczyn i stopniowo wlewać ciepłe mleko. Na koniec dodać letnie masło. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. z ciasta formować bułeczki. Ułożyć w małych odstępach na lekko natłuszczonej blasze i odstawić na 10 min. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem bądź sezamem. Piec 25 min w temp. 180st.