Sposób przygotowania:
Bułeczki śniadaniowe paprykowe
Mąkę dwie łyżki, przekładam do miski, dodaję cukier, drożdże i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Około 5 łyżek. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam mleko w którym rozpuszczam sól, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Paprykę wydrążam, kroję w kostkę drobną i dodaję do składników. Ciasto wyrabiam ręką żeby było elastyczne. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na 12 części i formuję kulki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, i nacinam każdą bułkę nożem. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję mlekiem. Piekę 20 minut temp 190 stopni. Bułki rosną na blaszce dlatego nie układać ich za blisko siebie.
monikaT83