Sposób przygotowania:
Bułeczki śniadaniowe z boczkiem wędzonym
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i serwatki. Odstawić na kwadrans, a międzyczasie pokroić na drobną kostkę wędzony boczek i rozetrzeć w dłoni zioła. Mąkę przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, wbić trzy żółtka, dodać oliwę, sól, zioła oraz pokrojony boczek. Wyrabiać rękoma i zagnieść ciasto w kulę. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kuchenkę na ponad godzinę. Po upływie czasu ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i odrywać na tyle kawałków, ile ma wyjść bułek. Formować różnie na okrągło lub na kształt ciabatty. Bułeczki nakryć ściereczką na kwadrans,a w tym czasie nagrzać piekarnik na 200- 210 st. C. Bułeczki poukładać na lekko natłuszczonej blasze i wstawić do piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i podawać w koszyczku na pieczywo, a do tego świeże masełko i dodatki nabiałowe.