marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki śniadaniowe z boczkiem wędzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bułeczki na śniadanie z dodatkami jak zioła, suszone pomidory,oliwki,a także kawałki wędliny lub mięsa,np.boczku.

Bułeczki śniadaniowe z boczkiem wędzonym

Składniki:

Bułeczki śniadaniowe z boczkiem wędzonym

 

  • 400 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2/3 szklanki serwatki,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 60 dag.wędzonego boczku.
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki śniadaniowe z boczkiem wędzonym
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i serwatki. Odstawić na kwadrans, a międzyczasie pokroić na drobną kostkę wędzony boczek i rozetrzeć w dłoni zioła. Mąkę przesiać do dużej misy, wlać zaczyn, wbić trzy żółtka, dodać oliwę, sól, zioła oraz pokrojony boczek. Wyrabiać rękoma i zagnieść ciasto w kulę. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na kuchenkę na ponad godzinę. Po upływie czasu ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i odrywać na tyle kawałków, ile ma wyjść bułek. Formować różnie na okrągło lub na kształt ciabatty. Bułeczki nakryć ściereczką na kwadrans,a w tym czasie nagrzać piekarnik na 200- 210 st. C. Bułeczki poukładać na lekko natłuszczonej blasze i wstawić do piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i podawać w koszyczku na pieczywo, a do tego świeże masełko i dodatki nabiałowe.