Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Bułeczki z borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

moje smoki pochłonęły je wszystkie tego samego dnia...

Bułeczki z borówkami

Składniki:

Bułeczki z borówkami

 

  • szkl. mąki pszennej luksusowej (ilość mąki zależy od jej wilgotności, czasami trzeba dodać troszkę więcej),
  • 1,5 szkl. mąki pszennej krupczatki,
  • 4 dkg świeżych drożdży,
  • 1 op. 16 g cukru waniliowego albo kilka kropli esencji waniliowej,
  • 1 szkl. cukru zwykłego,
  • ok.3/4-1 szkl. mleka,
  • 50 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,

 

  • dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek

 

  • kruszonkę: 50 g masła + ok. 0,5 szkl. cukru zwykłego + ok. 0,5 szkl. mąki pszennej luksusowej,

 

  • nadzienie: 50 dkg borówki amerykańskiej + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki cukru pudru,

Sposób przygotowania:

Bułeczki z borówkami
Mleko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać, odstawić na 15 min. aż zaczną rosnąć. Mąki przesiać, dodać resztę cukru, sól, cukier waniliowy. Wlać rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką albo mikserem aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek miski. Dodać roztopione przestudzone masło i wyrabiać dalej. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodać jeszcze troszkę mąki. Wyrobione odstawić pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobić ponownie i znów odstawić na 30 min.. Wyłożyć je na posypany mąką blat, rozpłaszczyć nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i szklanką albo kubkiem wycinać porcje. Borówki opłukać, dokładnie osączyć. Posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć dużą łyżkę owoców i brzegi zlepić dokładnie formując okrągłą albo owalną bułeczkę. Układać je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15-20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Ponieważ bałam się, że bułeczki obeschną więc na sam dół piekarnika wstawiłam blaszkę z wodą aby parowała. Z podanych składników wyszło mi 20 sporych bułeczek zeżartych już przez moje głodomory... Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć palcami z mąką i cukrem. Konsystencja powinna być grudkowata i kruszyć się, ew. można dodać nieco więcej mąki i cukru. Ja kruszonkę wkładam do foliowej torebki i zostawiam na 30 min. w zamrażalniku - lepiej się kruszy jak jest bardzo zimna