Sposób przygotowania:
Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
4. Formowanie: Masło roztapiamy i lekki studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cukier i cynamonem według uznania, następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
5. Do pieczenia: Roladki układamy nadzieniem do góry w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy schłodzoną kruszonką. Ja piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm, ale można upiec na dużej blaszce.
6. Pieczenie: Następnie od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
7. Podanie: Tak upieczone odrywane bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
4. Formowanie: Masło roztapiamy i lekki studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cukier i cynamonem według uznania, następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
5. Do pieczenia: Roladki układamy nadzieniem do góry w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy schłodzoną kruszonką. Ja piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm, ale można upiec na dużej blaszce.
6. Pieczenie: Następnie od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
7. Podanie: Tak upieczone odrywane bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę.
SylaUla
gusia1000
Babeczka35
Bardzo polecam :)
Babeczka35
Dziękuję :)