Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Bułeczki z czerwoną porzeczką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tym roku obiecałam sobie że dobrze wykorzystam urodzaj czerwonej porzeczki w moim ogrodzie. Upiekłam te maślane bułeczki z czerwoną porzeczką i oprzeć się im nie można. Przepyszne są.

Bułeczki z czerwoną porzeczką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki z czerwoną porzeczką

na ciasto:

dodatkowo:

  • 1 szkl. czerwonej porzeczki
  • 3 łyżki cukru
  • żółtko
  • nasiona chiia do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z czerwoną porzeczką

Przygotowanie ciasta:

Bułeczki z czerwoną porzeczką
Zarobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę

Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru,dodać 1/2 szkl. ciepłego mleka. Wymieszać wszystko. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. by rozczyn" ruszył".

Roztopione masło wystudzić.

Do miski z rozczynem dodać resztę ciepłego mleka, resztę cukru, masło, jajko, szczyptę soli i przesianą mąką. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto zagniatamy tyle, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Formowanie bułeczek:

Bułeczki z czerwoną porzeczką
Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżkę czerwonej porzeczki z cukrem

Czerwoną porzeczkę oczyszczamy, płuczemy, odsączamy dokładnie na sicie. Posypujemy cukrem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok.1 cm i wykrawamy kubkiem krążki.

Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżkę czerwonej porzeczki z cukrem. Sklejamy ciasto.

Formujemy bułeczki w dłoniach.

Przygotowanie bułeczek do pieczenia:

Bułeczki z czerwoną porzeczką
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast

Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast w dość dużych odstępach. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok.20 min.

Pieczenie bułeczek:

Bułeczki z czerwoną porzeczką
Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do zrumienienia

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy nasionami chia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy ok. 20 min.