Sposób przygotowania:
Bułeczki z czerwoną porzeczkąPrzygotowanie ciasta:
Rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru,dodać 1/2 szkl. ciepłego mleka. Wymieszać wszystko. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. by rozczyn" ruszył".
Roztopione masło wystudzić.
Do miski z rozczynem dodać resztę ciepłego mleka, resztę cukru, masło, jajko, szczyptę soli i przesianą mąką. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto zagniatamy tyle, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Formowanie bułeczek:
Czerwoną porzeczkę oczyszczamy, płuczemy, odsączamy dokładnie na sicie. Posypujemy cukrem. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok.1 cm i wykrawamy kubkiem krążki.
Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżkę czerwonej porzeczki z cukrem. Sklejamy ciasto.
Formujemy bułeczki w dłoniach.
Przygotowanie bułeczek do pieczenia:
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ciast w dość dużych odstępach. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok.20 min.
Pieczenie bułeczek:
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy nasionami chia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i pieczemy ok. 20 min.
SylaUla
Agnieszka Rec