edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moi domownicy mają zwyczaj otwierania kilku słoików dżemów na raz i niedojadania ich. A ponieważ drażni mnie armia prawie pustych słoików w lodówce, znalazłam sposób na wykorzystanie końcówek w pysznych drożdżówkach :)

Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe

 

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej + do podsypania
  • 4 dag drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 16 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • NADZIENIE:
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • po około 1/3 słoiczka:
  • dżemu z leśnych jeżyn
  • musu z antonówek
  • dżemu z czerwonych porzeczek
  • LUKIER:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe
Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać łyżkę cukru i wlać część letniego mleka. Wymieszać łyżką nagarniając troszkę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia zaczynu. Masło stopić, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i najpierw łyżką, a następnie ręcznie wyrobić gładkie ciasto (wyrabiać 10 minut). Ciasto w misce nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, następnie odgazować je, krótko zagnieść i rozwałkować prostokąt o wymiarach 30x60 cm. Na cieście rozsmarować dżem i posypać je wiórkami kokosowymi. Wzdłuż dłuższego boku zwinąć rulon i pokroić go na 12 równych kawałków. Blaszkę o wymiarach 23x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta ułożyć w odległości od siebie przecięciem do góry. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu). Wystudzić w blaszce. Po przestygnięciu ozdobić lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.
Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać wiórkami kokosowymi.
Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe
Z ciasta zwinąć rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 12 kawałków.
Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe
Kawałki ciasta ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drożdżowe ślimaczki trójsmakowe
Upieczone bułeczki wystudzić przed zdobieniem lukrem.

Tagi:

jajko jajka