Sposób przygotowania:
Bułeczki z jabłkamiETAP 1:
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżka mąki, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrami oraz szczyptą soli, dodać jajka, olej i podrośnięte drożdże, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić w większa kostkę, następnie wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, postawić na gazie i chwilkę przesmażyć. Jabłka nie maja się rozpaść, a tylko delikatnie skarmelizować, odstawić do wystudzenia, przestudzone jabłka wymieszać z proszkiem kisielowym.
ETAP 2:
Stolnicę podsypać sporą ilością mąki i wyłożyć wyrośnięte ciasto ( ciasto się klei dlatego potrzeba sporo maki do stolnicy i dłoni, ale warto się z nim pomęczyć )
Ciasto rozwałkować i pocić na prostokąty takie około 10 cm na 18-20 cm na jednej połowie prostokąta ułożyć nadzienie z jabłek,
ETAP 3:
a na drugim zrobić kilka nacięć, częścią z nacięciami przykryć jabłka i lekko docisnąć po bokach,
ETAP 4:
następnie radełkiem odciąć nadmiar ciasta boku i w ten sposób nadać bułką ładny kształt.
ETAP 5:
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec bułki około 20 minut.
ETAP 6:
Na lukier utrzeć cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny i niewielka ilością wody, gładkim lukrem polać upieczone i przestudzone bułeczki, odstawić do zastygnięcia lukru.
Marika-
Magdalena88
iziona