SUPERPRZEPIS

Bułeczki z jabłkami

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Bułeczki z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Bułeczki które wymagają od nas troszkę pracy, ale warto im poświecić czas bo nie tylko są pyszne, ale też pięknie wyglądają.

Składniki:

Bułeczki z jabłkami

ciasto:

dodatkowo:

  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki kisielu cytrynowego
  • 1 jajko

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Bułeczki z jabłkami

ETAP 1:

Bułeczki z jabłkami.
Jabłka w trakcie smazenia puszcza troszkę soku.

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżka mąki, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrami oraz szczyptą soli, dodać jajka, olej i podrośnięte drożdże, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Jabłka obrać i pokroić w większa kostkę, następnie wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, postawić na gazie i chwilkę przesmażyć. Jabłka nie maja się rozpaść, a tylko delikatnie skarmelizować, odstawić do wystudzenia, przestudzone jabłka wymieszać z proszkiem kisielowym.

ETAP 2:

Bułeczki z jabłkami.
Jabłka ułożyc tak aby został brzeg z ciasta.

Stolnicę podsypać sporą ilością mąki i wyłożyć wyrośnięte ciasto ( ciasto się klei dlatego potrzeba sporo maki do stolnicy i dłoni, ale warto się z nim pomęczyć )

Ciasto rozwałkować i pocić na prostokąty takie około 10 cm na 18-20 cm na jednej połowie prostokąta ułożyć nadzienie z jabłek,

ETAP 3:

Bułeczki z jabłkami.
Nacięcia zrobić przy pomocy radełka w dowolnej ilosci.

a na drugim zrobić kilka nacięć, częścią z nacięciami przykryć jabłka i lekko docisnąć po bokach,

ETAP 4:

Bułeczki z jabłkami.

następnie radełkiem odciąć nadmiar ciasta boku i w ten sposób nadać bułką ładny kształt.

ETAP 5:

Bułeczki z jabłkami.

Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki po wierzchu posmarować lekko ubitym jajkiem i jeszcze raz odstawić do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 st i piec bułki około 20 minut.

ETAP 6:

Bułeczki z jabłkami.

Na lukier utrzeć cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny i niewielka ilością wody, gładkim lukrem polać upieczone i przestudzone bułeczki, odstawić do zastygnięcia lukru.